Menu

Варення

Таке яскраве, таке смачне і таке улюблене варення – ароматне і ніжне полуничне і корисне малинове.

Складові:

Для полуничного варення:

  • Полуниця – 1 кг
  • Вода – 500 мл
  • Цукор – 1 кг
  • Яблучний оцет – 30 мл
  • Лимонний сік – 1 ч.л.

Для малинового варення:

  • Малина – 1 кг
  • Цукор – 1 кг
  • Сіль – 60 г
  • Лимонний сік – 1 ч.л.

Приготування:

Полуничне варення. Замочіть ягоди в оцтовому розчині на 1-2 хвилини і видаліть плодоніжки.

У сотейнику закип’ятити воду, додайте цукор. Варіть сироп, поки цукор повністю не розчиниться. Гарячим сиропом залийте полуницю. Накрийте рушником і залиште на 2 години при кімнатній температурі.

Доведіть до кипіння на середньому вогні, проваріть 5-6 хвилин, зберіть піну. Зніміть з вогню, залиште на 2 години. Проробіть цю процедуру в три прийоми. В кінці останнього варіння додайте лимонний сік. Викладіть варення в стерилізовані банки і дайте трохи охолонути, щільно закатати кришками.

Порада: для варення не годяться сорти столична, кармен, обраниця. Для варення вибирайте ягоди середнього розміру. Дрібні ягоди швидко розваряться, а з великих – варення буде рідким. Чи не перемішуйте варення під час варіння, щоб ягоди не пом’ялися.

Малинове варення. Промийте малину в сольовому розчині, потім замочіть малину в чистій воді. Просушіть ягоду від зайвої вологи. Засипте малину цукром і залиште на 4 години. Варіть варення 5-6 хвилин після закипання, додайте лимонний сік, щоб варення не зацукрувався. Перекладіть готове варення в банки і закатати кришкою через 15-20 хвилин після варіння.

Порада: для варення підходять сорти малини метеор, грен файн, десертна, полку, статі. Термін зберігання варення в темному прохолодному місці – до 2 років.

Categories:   Консервація, Рецепти

Comments