Menu

Класичний холодець зі свинячих ніжок

Він не потребує зайвої реклами. Ніякі свята просто не мислимі без цього шедевра. Блюдо-символ бабусиної столу. Прозорий, як сльоза, застиглий бульйон, м’які шматочки соковитого м’яса, помаранчеві кружечки ароматної моркви, спокусливий аромат часничку і запашних спецій, зустрічайте – холодець !!!

Складові:

• Свинячі ніжки – 700 г

• Яловичина – 1400 г

• Молоко 3,2% – 1 стакан

• Фільтрована вода

• Ріпчасту цибулю – 1 шт

• Морква – 1-2 шт

• Перець горошком – 10 шт

• Чорний мелений перець – ¼ ч.л.

• Сіль – 1,5-2 ч.л.

• Лимонна кислота – щіпка

• Часник – 3 зубчики

• Лавровий лист – 1 шт

• Свіжий кріп – 10 гілочок

Приготування:

Очистіть свинячі ніжки, промийте під проточною водою, зробіть поздовжній надріз до кістки між пальцями. Замочіть в молоці жирністю 3,2% на 30 хвилин (на 0,5 л молока 200 мл води – для економії). М’ясо вимийте і замочіть у воді на півгодини.

Порада: для того щоб холодець ні рідким, беріть м’яса в два рази більше, ніж кісток. Перед приготуванням замочіть свинячі ніжки в молоці. Це дозволить прибрати неприємний запах. Зачистити свинячі ніжки можна за допомогою кукурудзяного качана або терки для посуду.

Занурте м’ясо і ніжки в толстодонную каструлю з водою і закип’ятити. Злийте перший бульйон. Промийте м’ясо. Дотримуйтесь пропорції води і м’яса (на 1 кг м’яса і кісток – 2л води). Під час варіння воду доливати не можна. Регулярно і ретельно знімайте піну, інакше холодець буде каламутним. Додайте щіпку лимонної кислоти, ½ ч.л. солі і варіть на маленькому вогні під прочиненими кришкою 3 години.

Порада: соліть холодець і на початку і в кінці приготування, щоб він не залишився прісним.

Додайте до бульйону очищену цибулю, моркву, лавровий лист, перець горошком, сіль. Варіть ще 1 годину. Вийміте шумівкою м’ясо і овочі, охолодіть. Відокремте м’ясо від кістки.

Порада: подрібнюйте м’ясо для холодцю руками, щоб не зіпсувати консистенцію страви.

Ополоником зніміть зайвий жир з бульйону. У ступці розітріть часник із сіллю і перцем, додайте до бульйону і дайте настоятися 20 хвилин під закритою кришкою. Процідіть через сито з марлею.Викладіть м’ясо на дно форми. Зверху довільно прикрасьте кружечками моркви і залийте бульйоном. Присипте подрібненим кропом. Поставте в холодильник на 4 години. Подавайте в формі з соусом з хрону.

Categories:   Страви з птиці, Другі страви, М'ясні страви, Рецепти, Холодні закуски

Comments