Menu

Тірамісу

Хто не пробував це ніжне і вишукане блюдо хоч раз – не знає, що таке справжній десерт! Пишний, з ніжним кремом з вершкового сиру Маскарпоне і, просякнутим кавою, печивом савоярді, що просто тане в роті – найпопулярніший італійський десерт Тірамісу.

Складові:

• Сир Маскарпоне – 500г

• Печиво савоярді – 400г

• Яйця – 5 шт

• Вершки – 250 мл

• Цукор – 250 г

• Цукрова пудра – 175 г

• Зварена натуральна кава – 400 мл

• Какао-порошок – 100г

• Борошно – 350 г

• Сіль – щіпка

• М’ята – для декору

Для печива савоярді:

• Яйця – 4 шт

• Цукор – 250 г

• Борошно – 350 г

Маскарпоне по-домашньому:

• Вершки 33% – 750 мл

• Сік ½ лимона

Приготування:

Домашній сир Маскарпоне. Вилийте вершки в каструлю і починайте розігрівати на середньому вогні, не доводячи до кипіння. Коли з’являться перші бульбашки, додайте сік половини лимона. Варіть, постійно помішуючи, 10 хвилин до консистенції густого крему. Складіть марлю в чотири шари і процідіть сир від зайвої сироватки. Чи не віджимайте, накрийте марлею і залиште на 1 годину. Як тільки сир охолоне, поставте його в холодильник на 40 хвилин.

Печиво савоярді. Збийте вінчиком жовток з цукром до повного його розчинення. Білок з дрібкою солі збивайте міксером до крутої піни, поступово збільшуючи швидкість. На стадії піни поступово додайте цукор (125г) і продовжуйте збивати.

Порада: збивайте білки в одному напрямку, щоб не зруйнувати повітряні бульбашки. Щоб готове печиво добре тримало форму, білки не повинні випадати з чаші, якщо перевернути її догори дном.

Щоб при випіканні печиво було пористим, додавайте білки в жовтки і змішуйте лопаткою зверху вниз. Всипте порційно просіяне борошно в яєчну суміш і вимішують тісто до напівпорожній консистенції. Накрийте деко пергаментом і притрусіть борошном. Викладіть тісто в кондитерський мішок і відсадити на деко палички 10х3 см, притрусіть цукровою пудрою, щоб печиво було хрустким. Випікайте перші 5 хвилин при 200 градусах, і ще 10 хвилин при 180 градусів.

Порада: тісто для савоярді випікайте відразу, білки з часом осядуть.

Кава. Зваріть міцну каву в турці. Процідіть і вилийте в миску.

Крем. Змішайте цукрову пудру з яєчними жовтками. Вершки збивайте міксером близько 5 хвилин. Влийте жовтки до холодного сиру і змішайте до повного розчинення маскарпоне. Потім по трохи додавайте вершки і вимішують до консистенції густого крему.

Порада: щоб крем для тірамісу вийшов щільним, сир маскарпоне повинен бути холодним.

Формування десерту. Змастіть форму з високими бортами тонким шаром крему. Занурте кожне савоярді на 2 секунди в холодну каву. Викладайте печиво щільно один до одного на форму. Покрийте шаром крему і знову викладіть просочене печиво. Викладайте печиво в тірамісу в 3 шари, щоб нижні шари не розкисали. Поставте в холодильник на 15 хвилин. Перед подачею притрусіть какао і прикрасьте м’ятою.

Порада: кожен шар крему можна присипати какао або тертим шоколадом за смаком.

Categories:   Десерт, Рецепти, Солодка випічка

Comments