Menu

 

Про вегетаріанство

Зараз досить популярна тема дискусій про користь і шкоду вегетаріанства. Інтернет та ЗМІ рясніють різними теоріями і гіпотез з цього приводу, і сьогодні нам випала чудова можливість розібратися в даному питанні. А далі ви самі вільні вибирати, який раціон вам за смаком. Почнемо з того, що велика частина людей щиро впевнена, що відмова від вживання м’яса в їжу викличе у них нестача білка в організмі. Але тоді як же живуть вегетаріанці, адже вони теж якимось чином поповнюють своє тіло «будівельними матеріалами», де ж вони беруть свій білок? Відповідь на це питання, насправді, лежить на поверхні. Люди, які відмовилися від м’яса, беруть білок з овочів і фруктів, як і травоїдні тварини, м’ясо яких потім з’їдається людьми. Розглянемо сам будови білка як молекули, вона досить велика і складається з більш дрібних складових, амінокислот. На даний момент науці відомі 22 амінокислоти, деякі з них не синтезуються організмом, тому вони повинні бути отримані організмом ззовні за допомогою вживання їжі, яка не перетравлюється, а потім засвоюється через мікрофлору кишечника. Такі амінокислоти отримали назву «незамінні». По суті, наше тіло потребує не в самих білках, а в амінокислотах. Тому не має ніякого сенсу поділяти амінокислоти на рослинні і тваринні, це одні і ті ж речовини. Багато продукти, такі як, горіхи, хлорофіл листові овочі, хурма, пророслі зерна пшениці і злаки містять у собі повноцінні білки, що включають в себе всі амінокислоти. Прекрасними джерелами білка є все і соєві боби. А що вже говорити за молочні продукти, зокрема сир, молоко, ряжанка. Всі травоїдні тварини не потребують вживанні м’яса, при цьому отримуючи свої «незамінні» амінокислоти. А є такі тварини, як коза, верблюд, корова, які в своєму раціоні мають тільки сіно, а при цьому роблять для нас поживний, багатий вітамінами продукт – молоко. Що тоді говорити про людей, які мають значно більше широким асортиментом страв. Звідси випливає, що люди – вегетаріанці отримують свій білок безпосередньо з першоджерела. Тепер нам необхідно визначитися з необхідною дозою білка в день.

“Ніщо не принесе такої користі людському здоров’ю і не збільшить шанси збереження життя на Землі, як поширення вегетаріанства. Альберт Ейнштейн”
Доктор Пааво Айрола, провідний фахівець в області природної біології та дієтології, стверджує, що зараз доза вживання білка дорівнює 45 г на добу, а ось ще 20 років тому вона становила 150 г. Що ж змінилося за цей час? Були проведені відповідні дослідження в цій області, і вчені ряду країн прийшли до одностайного висновку, що добова норма білка для людини дорівнює 30-45 р. А ось споживання білка вище норми навпаки призводить до появи тяжких захворювань серцево-судинної системи, раку, які, між іншим, стали бичем сучасності. Якщо правильно підібрати собі раціон харчування, то отримати свою норму білка в 45 г можна завдяки повноцінній вегетаріанської дієти. Овочі, фрукти, горіхи, злаки, бобові. І для цього абсолютно не обов’язково їсти м’ясо. Для довідки скажу, що спільне вживання бобових і злаків збільшує відсоток засвоюваності білка організмом.
Якщо подивитися по народам світу, то можна спостерігати таку картину. Більшість корінних жителів, що населяли Південну і Північну Америки, мали в своєму побуті прості страви з кукурудзи, бобів і рису. Будь-яке їх поєднання являє собою повний білковий профіль, тому ці народи жили добре. В Індії є традиційне блюдо – кичри, воно являє собою суміш рису і дала (бобова культура), яке також є джерелом повноцінного білка. Японія аж до 19 століття була фактично вегетаріанської країною з традиційною кухнею з рису. Для обстеження взяли групу місцевих буддійських ченців. Їх раціон був скромний і одноманітний, складався він з рису, ячменю з додаванням сої. Але всі вони виявилися абсолютно здоровими чоловіками у відмінній фізичній формі. Селяни Північного Китаю їли суміш проса, кукурудзи та сої, таке поєднання теж несе в собі повноцінний протеїновий профіль. А у народів Кавказу до цих пір основним традиційним блюдом вважається лобіо, суп з квасолі з кукурудзяною кашею. З чого можна укласти, що століттями багато народів були вегетаріанцями, при цьому не відчуваючи нестачі білка.
Джордж Бернард Шоу, знаменитий вегетаріанець, коли-то відповів на питання одного чоловіка, який поцікавився про його самопочуття на вегетаріанській дієті. Він сказав, що відчуває себе чудово, єдине, що йому докучають всілякі доктора, які вважають, що якщо він не буде їсти м’ясо, то він помре. Пізніше, 20 років потому, той же чоловік знову запитав Шоу про його здоров’я, на що той відповів: «Чудово, всі ті лікарі, які обіцяли, що я помру без м’яса, самі давно вже померли, тому мене тепер ніхто не турбує!»

Categories:   Статті

Comments