Самса

Забудьте про звичайні пиріжки. Приготуйте найвідомішу випічку східної кухні – і хрустку листкову самсу.

Складові:

Для тіста:

  • Борошно – 650 г
  • Яйця – 3 шт
  • Вода – 250 мл
  • Вершкове масло – 200 г
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Чорний і білий кунжут – по 1 ч.л.

Для начинки:

  • Яловичина – 500 г
  • Сало – 100 г
  • Лук – 300 г
  • Зіра – 1 ч.л.
  • Чорний мелений перець – ¼ ч.л.
  • Мелена коріандр – ¼ ч.л.
  • Сіль – 1 ч.л.

Приготування:

У мисці змішайте сухі інгредієнти: просіяне борошно, сіль. В іншій мисці змішайте вершкове масло кімнатної температури, гарячу воду і збиті яйця. Тонкою цівкою влийте рідкі інгредієнти в сухі, постійно помішуючи. Посипте стіл борошном, викладіть тісто і вимішують до еластичної слухняною маси. Загорніть в плівку і залиште «відпочивати».

Порада: змішуйте сухі і рідкі інгредієнти окремо, щоб не було грудочок. Під час приготування самси поверхню посипають борошном тільки при замішуванні тіста.

М’ясна начинка. М’ясо вимийте і висушіть. Зачистити від зовнішніх плівок. Нарубаєте дрібним кубиком. Сало пропустіть через м’ясорубку. Цибулю очистіть і накришить кубиком, пам’ятайте руками. З’єднайте всі інгредієнти, приправити спеціями за рецептом.

Порада: для м’ясної начинки використовуйте свинячий ошийок або лопатку. Не використовуйте задню частину. Вона волокниста, погано жується, суха і жорстка. Щоб м’ясо було легко нарізати кубиком, попередньо відправте його в морозилку на 15 хвилин.

Вершкове масло розтопіть в духовці. Використовуйте тільки верхній шар жовто-бурштинового кольору.

Порада: не використовуйте рослинне масло, воно витече з самси.

Тісто розділіть на 3 частини. Подпиліть стіл картопляним крохмалем і розкачайте пласт товщиною 2 мм. Розкатаний пласт змастіть розтопленим маслом, почекайте поки охолоне, близько 5 хвилин. Потім розкачати другий пласт, викладіть зверху першого і змастіть маслом. Далі викладіть третій шар. Поверніть щільний рулет і розріжте на 9 частин товщиною 1,5-2 см. Заготовки поставте в морозилку, щоб вони краще розкочувалися. Стіл подпиліть крохмалем, розкачайте заготовки діаметром 12-15 см. У центр заготовки викладіть м’ясну начинку і сформуйте самсу у вигляді трикутника. Деко застеліть пергаментом, змастіть рослинною олією і викладіть самсу швом вниз. Випікайте при 200 градусах на 30-40 хвилин. За 15 хвилин до кінця приготування змастіть яєчним жовтком, щоб шари тесту на поверхні не злиплися, присипте кунжутом. Подавайте на великому блюді, прикрасьте гілочкою кінзи.