Аджарські хачапурі

Аджарські хачапурі один з найпопулярніших і відомих хачапурі. Тонко розкачане дріжджове тісто, сформоване у вигляді човника, з великою кількістю сирної начинки. В кінці приготування в аджарські хачапурі-човники розбивають по сирому яйцю і запікають до готовності яйця. Їдять аджарські хачапурі руками: відламують шматочок тесту і рясно зачерпують їм гарячу сирно-яєчно-масляну начинку. Це дуже смачне і одночасно ситне блюдо. Рецепт Хачапурі по-аджарський з книги чудовою грузинською письменниці Тінатін Мжаванадзе

Інгредієнти:

  • Порції: 5-6
  • для дріжджового тіста
  • борошно - 700 г
  • вода - 300 мл
  • молоко - 100 мл
  • рослинна олія - 3-5 столових ложок
  • яйце - 1 шт
  • дріжджі - 25 г свіжих або 1 ч. л. сухих
  • цукор - 1 ст. л
  • сіль - 1/2 ч. л
  • для начинки
  • імеретинський сир (або суміш адигейського сиру (350 г)
  • сулугуні (150 г) - 500 г
  • яйця - 5-6 шт
  • вершкове масло - 100 г
  • кип'ячена вода - до потрібної консистенції

Приготування. Аджарські хачапурі

Для початку підготуйте дріжджі для тіста. Розчиніть столову ложку цукру в склянці молока, розкришите туди дріжджі і змішайте. Поставте ємність в тепле місце, щоб дріжджі вспенились і піднялися. Якщо цього не сталося, то ваші дріжджі поганої якості, замініть на інші. Як тільки дріжджі підійшли, приступайте до приготування тіста. Для цього просійте борошно з сіллю. Повинна вийти борошняна гірка, зробіть курою поглиблення, додайте молока і води, готові дріжджі з яйцем. Дерев’яною лопаткою змішайте інгредієнти до в’язкості тіста, тільки тоді викладіть його на стіл, припыленный борошном. Вимішуйте тісто, рясно посипаючи його борошном. Якщо воно прилипає, змастіть руки і стіл маслом. Це полегшить вимішування і додасть особливий смак і запах тесту. Вимісіть приблизно 20 хвилин, поки не відчуєте що тісто стало слухняним і еластичним. Викладіть тісто в ємність, накрийте серветкою і поставте у тепле місце для “відпочинку”. Вона збільшиться в три рази. Як тільки тісто підійшло, знову пам’ятаєте його руками і поверніть в тепле місце до збільшення в об’ємі. “Свіже” тісто розділіть на шість частин, кожну частину скачайте в кулю, викладіть на дошку і накрийте рушником. Поки тісто підходить, приготуйте начинку. Натріть сир на крупній тертці, змішайте з кип’яченою водою до консистенції сметани. Якщо немає в наявності імеретинського сиру, замініть його на адигейський сир (350 г) + сулугуні або моцарелла (150 г), трохи підсолити і отримаєте бажану сирну суміш. Або другий варіант заміни це Фета або бринза (вимочений, несолона) (350 г) + сулугуні або моцарелла (150 г). Як тільки тісто начинка і готові приступайте до формування хачапурі. Викладіть шар і сформуйте коржик, среднику робіть товщі, а денце як можна тонше. Розмір майбутніх човників вибирайте самі. Загорніть краї коржі трубочками до центру, а кінчики добре защепніть. Застеліть Пергаментом деко і перекладіть коржі на нього. Акуратно, не розірвавши тісто, розсуньте краю в сторони, щоб було куди класти начинку. Начинити човники начинкою. Дотримуйтесь пропорції тіста й сиру (1:1). Випікайте хачапурі до зарум’янювання близько 20 хвилин в духовці при 250 градусах. Як тільки боковини тесту стануть рум’яними, а нутро повністю пропечеться, дістаньте деко і виделкою вийміть трохи начинки з середини хачапурі. Вбийте в поглиблення яйце і поверніть лист назад в духовку на хвилину. Яйце має затягтися, а жовток при цьому залишитися рідким. Пропечені хачапурі рясно змастіть вершковим олією, шматочок викладіть зверху на начинку і дайте розтанути і просочити тісто.