Аджарські хачапурі

Інгредієнти:

Порції: 5-6
для дріжджового тіста
• борошно – 700 г
• вода – 300 мл
• молоко – 100 мл
• рослинна олія – 3-5 столових ложок
• яйце – 1 шт
• дріжджі – 25 г свіжих або 1 ч. л. сухих
• цукор – 1 ст. л
• сіль – 1/2 ч. л
для начинки
• імеретинський сир (або суміш адигейського сиру (350 г) і сулугуні (150 г) – 500 г
• яйця – 5-6 шт
• вершкове масло – 100 г
• кип’ячена вода – до потрібної консистенції
Приготування:
Для початку підготуйте дріжджі для тіста. Розчиніть столову ложку цукру в склянці молока, розкришите туди дріжджі і змішайте. Поставте ємність в тепле місце, щоб дріжджі вспенились і піднялися. Якщо цього не сталося, то ваші дріжджі поганої якості, замініть на інші. Як тільки дріжджі підійшли, приступайте до приготування тіста. Для цього просійте борошно з сіллю. Повинна вийти борошняна гірка, зробіть курою поглиблення, додайте молока і води, готові дріжджі з яйцем. Дерев’яною лопаткою змішайте інгредієнти до в’язкості тіста, тільки тоді викладіть його на стіл, припыленный борошном. Вимішуйте тісто, рясно посипаючи його борошном. Якщо воно прилипає, змастіть руки і стіл маслом. Це полегшить вимішування і додасть особливий смак і запах тесту. Вимісіть приблизно 20 хвилин, поки не відчуєте що тісто стало слухняним і еластичним. Викладіть тісто в ємність, накрийте серветкою і поставте у тепле місце для “відпочинку”. Вона збільшиться в три рази. Як тільки тісто підійшло, знову пам’ятаєте його руками і поверніть в тепле місце до збільшення в об’ємі. “Свіже” тісто розділіть на шість частин, кожну частину скачайте в кулю, викладіть на дошку і накрийте рушником. Поки тісто підходить, приготуйте начинку. Натріть сир на крупній тертці, змішайте з кип’яченою водою до консистенції сметани. Якщо немає в наявності імеретинського сиру, замініть його на адигейський сир (350 г) + сулугуні або моцарелла (150 г), трохи підсолити і отримаєте бажану сирну суміш. Або другий варіант заміни це Фета або бринза (вимочений, несолона) (350 г) + сулугуні або моцарелла (150 г). Як тільки тісто начинка і готові приступайте до формування хачапурі. Викладіть шар і сформуйте коржик, среднику робіть товщі, а денце як можна тонше. Розмір майбутніх човників вибирайте самі. Загорніть краї коржі трубочками до центру, а кінчики добре защепніть. Застеліть Пергаментом деко і перекладіть коржі на нього. Акуратно, не розірвавши тісто, розсуньте краю в сторони, щоб було куди класти начинку. Начинити човники начинкою. Дотримуйтесь пропорції тіста й сиру (1:1). Випікайте хачапурі до зарум’янювання близько 20 хвилин в духовці при 250 градусах. Як тільки боковини тесту стануть рум’яними, а нутро повністю пропечеться, дістаньте деко і виделкою вийміть трохи начинки з середини хачапурі. Вбийте в поглиблення яйце і поверніть лист назад в духовку на хвилину. Яйце має затягтися, а жовток при цьому залишитися рідким. Пропечені хачапурі рясно змастіть вершковим олією, шматочок викладіть зверху на начинку і дайте розтанути і просочити тісто.