Долма з вершково-часниковим соусом

Ніжні виноградне листя з легкою кислинкою в поєднанні з м’ясною соковитою начинкою. Ароматна і неперевершено смачна долма з вершковим соусом з тонким ароматом часничку.

Складові:

  • Листя винограду – 20 шт
  • Свинина – 150 г
  • Яловичина – 150 г
  • Рис круглозерністий – 30 г
  • Гострий перець чилі – 1 шт
  • Болгарський перець – 1 шт
  • Цибуля – 1 шт
  • Часник – 5 зубчиків
  • М’ята – 5 гілочок
  • Кріп – 5 гілочок
  • Кинза свіжа – 5 гілочок
  • Вершкове масло – 70 г
  • Вершки 18% – 100 мл
  • Рослинна олія – ​​3 ст.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Оцет 9% – 30 мл
  • Зерна коріандру – 1 ч.л.
  • Зерна зіри – 1/2 ч.л.
  • чорний мелений перець – ½ ч.л.

Приготування:

Вимийте і висушіть м’ясо. Наріжте кубиком 2х2 см і відбийте гострою стороною ножа. Таким чином, вийде рубаний фарш зі шматочків 3-5 мм. Рис промийте під холодною проточною водою до прозорості і змішайте сирої рис з рубаним м’ясом. Для аромату додайте рубану зелень кінзи, м’яти, кубики цибулі, воду і аджику. Дайте фаршу настоятися 10 хвилин при кімнатній температурі.

Порада: щоб долма була сухою, беріть м’ясо і рис в пропорції 1:10 (10 г рису на 100 г м’яса).

Аджика. У ступці перетріть часник, коріандр, зіру, сіль, рослинне масло до пастоподібного стану. Болгарський перець і перець чилі наріжте кубиком, заблендеріть до стану кашки. Перемішайте перці з травами з ступки.

Виноградний лист промийте від бруду, зріжте стебла. Залийте листя окропом з оцтом на 5 хвилин, щоб вони стали клейкими і «слухняним». Злийте воду через друшляк, але не просушуйте листя, інакше вони втратять свою клейкість.

Порада: щоб долма була жорсткою, беріть листя синього винограду. Щоб під час вимочування лист не потемнів, додайте оцет. Замість оцту можна використовувати лимонний сік.

Для приготування долми візьміть товстодонну каструлю і на дно покладіть тарілку дном вгору, щоб долма рівномірно протушкувати. На шорстку сторону листа викладіть фарш і щільно загорніть. Викладіть заготовки по колу в каструлю, залийте гарячою водою на 1 см нижче шару, на верхній шар покладіть шматочок вершкового масла. Покрийте долму тарілкою, поставте гніт (банку з водою). Гасіть на повільному вогні 1 годину. Дайте настоятися 20 хвилин в теплому місці. Подавайте з лавашем і соусом, прикрасьте часточками лимона і зеленню.

Вершково-часниковий соус. У сотейнику розтопіть вершкове масло, додайте дрібно порізаними кубики часнику. Влийте вершки, доведіть до кипіння і зніміть з вогню. Додайте рубану зелень, сіль, перець.