Гусак фарширований яблуками і чорносливом

Апетитно зарум’янений, з хрусткою золотистою скоринкою, ароматним соковитим м’ясом, і найніжнішої начинкою – незрівнянний фарширований гусак!

Складові:

  • гусак – 4 кг
  • яблука – 4 шт
  • чорнослив – 150 г
  • сметана 15% – 100 г
  • яблучний сік – 1 л
  • сіль – 2 ст.л.
  • перець горошком – 0,5 ст.л.
  • червоний мелений перець – 0,5 ст.л
  • коріандр – 1 ст.л.
  • кукурудзяна мука – 80 г

Приготування:

Випатрайте гусака, видаліть гортань, відріжте шию і зайву шкіру. Так само відріжте дві крайні фаланги крила, в них тільки кістки і сухожилля, які можуть обгоріти при приготуванні.

Порада: випотрошеного гусака зберігайте в холодильнику не більше 48 годин, в морозилці – до 2-х місяців. Щоб не пошкодити потрушки, виймайте їх руками, а не ножем. З шийної кістки приготуйте гуляш або бульйон.

Натріть тушку кукурудзяним борошном. Вимийте і висушіть, видаліть залозу.

Порада: кукурудзяна мука прибирає залишки пуху, шліфує шкіру. Замість кукурудзяного борошна – манка, мелену каву після заварювання.

Змішайте сіль і червоний перець, натріть гусака зовні і всередині. Наколи яблучним соком за допомогою шприца, загорніть в марлю, змоченою яблучним соком. При згортанні додайте коріандр, перець горошком, викладіть у форму, полийте соком і поставте маринуватися в холодильник на 3 години.

Яблука розрізати на 4 частини, видаліть серцевину, змішайте з цілим чорносливом. Зніміть з гусака марлю, розріз на шиї зашейте нитками, нафаршіруйте начинкою і зашейте черевце. Лапки зв’яжіть, щоб вони не торкалися стінок і не підгорає. Зробіть надрізи по всій поверхні тушки.

Порада: залишайте в середині тушки місце для розбухання начинки і циркуляції гарячого повітря. Надрізи на шкірі необхідні для того, щоб витопити зайвий жир, і шкіра стала тонкою і хрусткою.

Форму з високими бортами застелите фольгою, влийте склянку води, покладіть відрізані крила, а зверху викладіть гусака спинкою вниз. Таким чином, гусак НЕ підгорить під час випікання. Випікайте при 200 градусах 3 години. Кожні 25 хвилин поливайте гусака жиром, який витоплюється. За 30 хвилин до кінця приготування змастіть тушку з усіх боків сметаною, для золотистої скоринки.

Порада: спинкою вгору гусак пригорить і пересушиться, тому що там мало м’яса. Час випікання гусака 45 хвилин на 1 кг, щоб м’ясо не було сирим.

Після запікання видаліть нитки, ложкою викладіть начинку на велике овальне блюдо, покладіть гусака грудкою вгору і подавайте до столу. Прикрасьте свіжою зеленню і запеченими цілими яблуками.