Гуцульський банош

Складові:

  • Кукурудзяна крупа середнього помелу – 180 г
  • Сметана 20% – 500 мл
  • Вершки 20% – 500 мл
  • Сіль – 3 г
  • Бринза – 300 г
  • Свиняча грудинка – 300 г
  • Чорний мелений перець – щіпка

Приготування:

У каструлі змішайте молоко з вершками, в холодну суміш всипати крупу, постійно помішуючи. Щоб бануш вийшов ніжним, спочатку варіть на великому вогні, потім зменшіть до мінімуму. Варіть крупу 5-7 хвилин на великому вогні, постійно помішуючи, додайте солі на кінчику ножа. Коли каша закипить, зменшіть вогонь і починайте протирати крупу опуклою стороною ложки. Це додасть кремової консистенції. Протомитися ще 5 хвилин до готовності, не накривайте кришкою. Готову кашу перекладіть в охолоджену посуд, накрийте рушником і дайте настоятися під пледом.

Порада: для приготування бануша вибирайте крупу середнього помелу, щоб не було сирих крупинок в готовій страві. Крупу варіть в суміші сметани і вершків, так бануш вийде кремовим, густим з легкою кислинкою. Співвідношення крупи і рідини 1: 4 (рідини в 4 рази більше ніж крупи).

Бринзу розімніть руками до великих пластівців. Свинину наріжте смужками, обсмажте кілька хвилин на рослинній олії до золотистої скоринки, приправте спеціями. Бануш викладіть в глибоку дерев’яну або керамічну миску, зверху викладіть шар розкришене бринзи, а поверх бринзи гарячі шкварки, прикрасьте гілочкою петрушки. Бринза розтане і Просолов бануш, що не перемішуйте, інакше загубиться ніжний смак каші. Зачерпуйте бануш ложкою від центру до країв миски, тоді відчується повний смак страви.