
Хек тушкований і запечений
Рецепт ідеально підходить для такої нежирної риби, як хек. Підлива з овочів і томатної пасти гармонійно доповнює смак риби, роблячи його ще цікавіше. Саме завдяки овочам і підливі з томата риба виходить більш соковитою, ніжною і ароматною.
Інгредієнти:
- Для тушкованого хека:
- Тушка хека - 500 г
- Морква - 2 шт
- Лук - 2 шт
- Помідори - 2-3 шт
- Вершкове масло - 75 г
- Рослинна олія - 3 ст.л.
- Борошно - 2 ст.л.
- Сіль перець
- Лавровий лист - 2 шт
- Паприка - 1 ч.л.
- Коріандр - 1ч.л.
- Базилік - 0,5 ч.л.
- Орегано - 0,5 ч.л.
- Для запеченого хека:
- Тушка хека - 300-500 г
- Сіль - 0,5 ч.л.
- Мелена білий перець - на кінчику ножа
- Мелена мускатний горіх - на кінчику ножа
- Оливкова олія - 1 ч.л.
- Вершкове масло - 10-15 г
- Чебрець - 1-2 гілочки
- Розмарин - 1-2 гілочки
- Лавровий лист - 1 шт
- Біле сухе вино - 50 мл
- Для соусу:
- Петрушка - 10 гілочок
- Зелені оливки - 10 шт
- Лимонний сік - 1 ч.л.
- Оливкова олія - 2-3 ст.л.
- Часник - 2-3 зубчики
- Сіль
Приготування. Хек тушкований і запечений
Тушкований хек з овочами. Очистіть рибу, видаліть нутрощі, промийте і наріжте кружальцями по 3 см. Замочіть рибу в сольовому розчині на 5-7 хвилин. Просушіть рибу, обваляйте в борошні й обсмажте на сковороді в рослинному маслі.
Порада: просолювання можна з’єднати з маринуванням: додайте дрібку цукру і 1 ч.л. чебрецю.
На рослинно-вершковому маслі обсмажте цибулю і моркву. Помідори обшпарте окропом, зніміть шкірку і поріжте кубиками або натріть на тертці., Додайте до овочів на сковороді. Гасіть овочі 2-3 хвилини на середньому вогні під закритою кришкою. Потім додайте підсмаженого хека, лавровий лист, вершкове масло, коріандр, паприку, базилік і орегано, сіль і трохи води. Протушкувати 5 хвилин до готовності на слабкому вогні.
Запечений хек з травами. Очистіть рибу, добре вимийте. Натріть сумішшю спецій з мускатного горіха, білого меленого перцю і солі. Викладіть тушку на пергамент, змастіть оливковою олією, додайте лавровий лист, чебрець, розмарин, шматочок вершкового масла. Щільно загорніть рибу в пергамент, влийте білого вина. Викладіть на деко і запікайте при 200 градусах 20 хвилин. Розріжте пергамент і полийте рибу готовим соусом.
Соус. Блендером збийте до однорідності оливки, петрушку, лимонний сік, оливкова олія і часник.