Капусняк

Ситний і ароматний з насиченим приємно-кислуватим смаком капусняк

Інгредієнти:

  • Свинячі ребра - 700 г
  • Картопля - 4 шт
  • Квашена капуста - 300 г
  • Морква - 1 шт
  • Цибуля - 1 шт
  • Пшоно - 100 г
  • Томатна паста - 2 ст.л.
  • Сіль
  • Цукор - 0,5 ч.л.
  • Перець
  • Часник - 1-2 зубчики
  • Для квашеної капусти:
  • Капуста - 3,5 кг
  • Морква - 1 шт
  • Листя смородини - 2 шт
  • Листя хрону - 1 шт
  • Кріп - 1 гілка
  • Лавровий лист - 1-2 шт
  • Сіль
  • Перець горошком
  • Cвіжа капуста - 200 г

Приготування. Капусняк

Квашена капуста. Капусту наріжте смужками по 5 мм, моркву натріть на крупній тертці. Змішайте всі інгредієнти, посоліть. На дно банки викладіть капустяний лист, листя смородини, кріп, хрін, лавровий лист, 3-5 горошин чорного перцю. Потім дуже щільно укладіть капусту, притискаючи рукою. Зверху поставте гніт. Поставте капусту в тепле місце на 2-3 дні.

Порада: для закваски капусти використовуйте пізні сорти: Зимова, Харківська зимова. Щоб капуста після закваски була хрусткою, беріть на 1 кг капусти – 25 г солі.

Вимийте і висушіть реберця, наріжте на великі шматки, викладіть в киплячу воду і варіть на повільному вогні, регулярно знімаючи піну. Картоплю почистіть і цілою зваріть до готовності.

Моркву, свіжу і квашену капусту пропустіть через м’ясорубку. Цибулю і часник обсмажте на олії, додайте частину моркви, томатну пасту і трохи бульйону, сіль і цукор. Томіть масу до однорідності на середньому вогні.

М’ясо відокремте від кістки, картоплю потовчіть, пшоно промийте під проточною водою. У бульйон викладіть м’ясо, картоплю, пшоно, капусту з морквою, сіль за смаком, варіть 20 хвилин. Додайте засмажку і подрібнену зелень, проваріть 5 хвилин. Дайте готовій страві настоятися 30 хвилин, подавайте порційно зі сметаною і свіжою зеленню.