Капусняк

Ситний, з насиченим приємно-кислуватим смаком капусняк.

Складові:

  • Свинячі ребра – 700 г
  • Картопля – 4 шт
  • Квашена капуста – 300 г
  • Свіжа капуста – 200 г
  • Морква – 1 шт
  • Цибуля – 1 шт
  • Пшоно – 100 г
  • Томатна паста – 2 ст.л.
  • Сіль
  • Цукор – 0,5 ч.л.
  • Перець
  • Часник – 1-2 зубчики

Для квашеної капусти:

  • Капуста – 3,5 кг
  • Морква – 1 шт
  • Листя смородини – 2 шт
  • Листя хрону – 1 шт
  • Кріп – 1 гілка
  • Лавровий лист – 1-2 шт
  • Сіль
  • Перець горошком

Приготування:

Квашена капуста. Капусту наріжте смужками по 5 мм, моркву натріть на крупній тертці. Змішайте всі інгредієнти, посоліть. На дно банки викладіть капустяний лист, листя смородини, кріп, хрін, лавровий лист, 3-5 горошин чорного перцю. Потім дуже щільно укладіть капусту, притискаючи рукою. Зверху поставте гніт. Поставте капусту в тепле місце на 2-3 дні.

Порада: для закваски капусти використовуйте пізні сорти: Зимова, Харківська зимова. Щоб капуста після закваски була хрусткою, беріть на 1 кг капусти – 25 г солі.

Вимийте і висушіть реберця, наріжте на великі шматки, викладіть в киплячу воду і варіть на повільному вогні, регулярно знімаючи піну. Картопля очистіть, і поставте варитися до готовності цілим.

Морква, свіжу і квашену капусту пропустіть через м’ясорубку. Цибулю і часник обсмажити на олії, додайте частину моркви, томатну пасту і трохи бульйону, сіль і цукор. Томіть масу до однорідності на середньому вогні.

М’ясо відокремте від кістки, картопля потовчіть, пшоно промийте під проточною водою. У бульйон викладіть м’ясо, картопля, пшоно, морква з капустою. Приправте сіллю за смаком, варіть 20 хвилин. Додайте зажарку і рубану зелень, проваріть 5 хвилин. Дайте готового супу настоятися 30 хвилин, подавайте порційно зі сметаною і свіжою зеленню.