
Капусняк
Ситний і ароматний з насиченим приємно-кислуватим смаком капусняк
Інгредієнти:
- Свинячі ребра - 700 г
- Картопля - 4 шт
- Квашена капуста - 300 г
- Морква - 1 шт
- Цибуля - 1 шт
- Пшоно - 100 г
- Томатна паста - 2 ст.л.
- Сіль
- Цукор - 0,5 ч.л.
- Перець
- Часник - 1-2 зубчики
- Для квашеної капусти:
- Капуста - 3,5 кг
- Морква - 1 шт
- Листя смородини - 2 шт
- Листя хрону - 1 шт
- Кріп - 1 гілка
- Лавровий лист - 1-2 шт
- Сіль
- Перець горошком
- Cвіжа капуста - 200 г
Приготування. Капусняк
Квашена капуста. Капусту наріжте смужками по 5 мм, моркву натріть на крупній тертці. Змішайте всі інгредієнти, посоліть. На дно банки викладіть капустяний лист, листя смородини, кріп, хрін, лавровий лист, 3-5 горошин чорного перцю. Потім дуже щільно укладіть капусту, притискаючи рукою. Зверху поставте гніт. Поставте капусту в тепле місце на 2-3 дні.
Порада: для закваски капусти використовуйте пізні сорти: Зимова, Харківська зимова. Щоб капуста після закваски була хрусткою, беріть на 1 кг капусти – 25 г солі.
Вимийте і висушіть реберця, наріжте на великі шматки, викладіть в киплячу воду і варіть на повільному вогні, регулярно знімаючи піну. Картоплю почистіть і цілою зваріть до готовності.
Моркву, свіжу і квашену капусту пропустіть через м’ясорубку. Цибулю і часник обсмажте на олії, додайте частину моркви, томатну пасту і трохи бульйону, сіль і цукор. Томіть масу до однорідності на середньому вогні.
М’ясо відокремте від кістки, картоплю потовчіть, пшоно промийте під проточною водою. У бульйон викладіть м’ясо, картоплю, пшоно, капусту з морквою, сіль за смаком, варіть 20 хвилин. Додайте засмажку і подрібнену зелень, проваріть 5 хвилин. Дайте готовій страві настоятися 30 хвилин, подавайте порційно зі сметаною і свіжою зеленню.