Кутя з узваром

Головне різдвяне блюдо. Королева чарівного вечері, вершково-горіхова, з насиченим смаком меду – кутя! І її ідеальний супутник, насичений пікантний смак сухофруктів, приємно-терпкий і неймовірно популярний – узвар.

Складові:

  • Пшениця – 200 г
  • Мак – 100 г
  • Сіль – 10 г
  • Мед – 3 ст.л
  • Ізюм – 100 г
  • сушені вишні – 100 г
  • Волоські горіхи – 100 г

Для узвару:

  • Яблука – яблука – 100 г
  • Груші – 100 г
  • Чорнослив – 100 г
  • Вишні – 100 г

Кутя з узваром – приготування:

Пшеницю залийте холодною водою на висоту трьох пальців, добре промийте до прозорої води.

Порада: ніколи не заливайте пшеницю гарячою водою, інакше крохмаль на поверхні зерна заваритися, зерна злипнуться, і вийде клейстер.

Після закипання варіть пшеницю на повільному вогні 30-40 хвилин до м’якості. Через 20 хвилин після закипання посоліть пшеницю. Процідіть готову пшеницю через сито і остудіть.

Порада: співвідношення зерна і води 1: 2 (1 частина пшона і 2 частини води). Варіть крупу під закритою кришкою, так вона рівномірно провариться.

Мак промити водою і проваріть на повільному вогні 30 хвилин. Мак не потрібно перемішувати під час варіння. Процідіть через сито, остудіть. Щоб мак не гірчить в куті, розітріть його з цукром.

Горіхи подрібнити ножем і обсмажте на сковороді. Мед розведіть у теплій кип’яченій воді перед додаванням в кутю. Родзинки запарте на 7 хвилин і просушіть. У тарілці змішайте горіхи, пшеницю, ізюм, сушену вишню, мак, залийте медової заливкою.

Узвар. Всі сухофрукти промийте окремо один від одного. Замочіть яблука і груші на 30 хв., Вишню і чорнослив на 20 хв. Узвар із під вишні, чорносливу, груш і яблук перелийте в каструлю. Кожен вид сухофруктів додавайте окремо, вони варяться різний час. Спочатку додайте яблука і груші, через 20 хвилин чорнослив і вишню. В цілому узвар вариться 30 хвилин на середньому вогні під закритою кришкою. Готовий узвар настоюйте 3-5 годин.