Лимонні тістечка

Улюблений десерт всіх ласунів. Акуратні прямокутники ніжного тіста, яке розсипається м’якими крихтами і відразу ж тане в роті, а над ним щедрі шари легкого білкового крему з тонким цитрусовим ароматом.

Інгредієнти:

  • Для тіста
  • Борошно - 500 г
  • Розпушувач - 1,5 ч.л.
  • Цукор - 150 г
  • Сіль - щіпка
  • Вершкове масло - 100 г
  • Яйця - 2 шт
  • Сметана 20% - 200 г
  • Для крему:
  • Яєчні білки - 4 шт
  • Цукор - 200 г
  • Лимонний сік - 2,5 ст.л.
  • Для лимонного курду
  • Жовтки - 4 шт
  • Цукор - 380 г
  • Лимон (сік і цедра) - 2 шт
  • Вершкове масло - 200 г

Приготування. Лимонні тістечка

Пісочне тісто. Яйця розітріть з цукром, поки маса не побіліє і не збільшиться в два рази. Додайте розм’якшене вершкове масло і продовжуйте збивати. Для ніжності тіста використовуйте краще жирну сметану. Просіяне борошно змішайте з розпушувачем і сіллю. У три прийоми додайте суху суміш до рідких інгредієнтів. Замішане тісто розділіть навпіл, оберніть плівкою і покладіть в холодильник на 30 хвилин.

Охолоджене тісто розкатайте в пласт 3-4 мм завтовшки, викладіть на деко і розріжте на прямокутники до випікання. Накрийте тісто пергаментом і випікайте 12-15 хвилин при температурі 200 градусів.

Крем. У сотейник влийте воду, всипте цукор в центр, доведіть до кипіння на сильному вогні і варіть 7 хвилин на повільному вогні. В кінці додайте лимонний сік для яскравого аромату і смаку.

Білки з лимонним соком збийте до міцної стійкої піни.

Порада: замість лимонного соку – 1 ч.л. розчину лимонної кислоти з водою.

Безперервно збиваючи білки, влийте гарячий цукровий сироп тонкою цівкою. Поставте крем на крижану баню і збивайте 5-7 хвилин до повного охолодження. Готовий крем затягніть плівкою і поставте в холодильник.

Лимонний курд. Натріть цедру лимона, вичавте сік. У сотейнику доведіть до кипіння сік, цукор і цедру. Жовтки розітріть з цукром. З’єднайте жовтки з гарячим соком і проваріть, безупинно помішуючи. Готовий крем процідіть через сито. Додайте масло кімнатної температури. Затягніть крем плівкою до і поставте в холодильник.

Формування тістечок. Розподіліть лимонний курд по всій поверхні прямокутників на пергаменті, потім нанесіть крем. Щільно викладіть на крем прямокутники тіста з другого коржа. Зверху так само нанесіть курд і крем.

Обрізки коржів перетріть в крихту і засипте верхівку. Ниткою розділіть корж на порції і поставте в холодильник на 30 хвилин.

Порада: співвідношення товщини коржа і крему 1: 3 – крему в три рази більше, щоб тістечко не було жорстким.

Лимонні тістечка викладіть на блюдо, прикрасьте листком м’яти і смужками цедри.