
Люля-кебаб
Шедевр східної кухні, з запашними ароматами прянощів, соковитим м’яким м’ясом, апетитною піджареною скоринкою – справжній люля-кебаб з баранини.
Інгредієнти:
- Баранина – 1 кг
- Курдючний жир – 250 г
- Куряче філе – 150 г
- Цибуля – 3 шт
- Горілка– 1,5 ст.л.
- Сіль – 15 г
- Зіра – 2 г
- Коріандр – 2 г
- Перець – 2 г
- Для соуса:
- Гранат – 1 кг
- Сіль – 2,5 г
- Коріандр – 2 г
- Базилік – 2 г
- Перець – 2 г
- Цукор – 100 г
- Червоне сухе вино – 50 мл
Приготування. Люля-кебаб
Вимийте і обсушіть м’ясо, видаліть плівку і жилки, наріжте кубиками 3х5 см. Курдючний жир і куряче філе теж наріжте кубиками. Змішайте всі підготовлені інгредієнти, додайте сіль, перець, зіру, коріандр. Добре перемішайте, затягніть плівкою і поставте в морозилку на 30 хвилин. Підморожене м’ясо та сало пропустити через м’ясорубку з дрібною решіткою.
Порада: щоб стара баранина стала м’якою – замочіть її на 2 години в горілці. Співвідношення жиру і м’яса 1:4, щоб фарш не розвалювався при ліпленні.
Цибулю подрібніть, змішайте з фаршем, додайте горілку. Вимішуйте фарш руками протягом 15 хвилин, охолодіть.
Порада: якщо цибулю пропустити через м’ясорубку або подрібнити в блендері, вона втратить сік і страва буде сухою.
Сформуйте з фаршу ковбаски, притискаючи до дерев’яних шампурів. Щоб жир на прилипав до рук – одягніть рукавички, змочуйте руки в холодній воді. На решітку покладіть фольгу, зробіть поглиблення вздовж прутів. Викладайте люля-кебаби поперек прутів решітки. Смажте 15 хвилин при температурі 250 градусів. Через 7 хвилин переверніть.
Соус «Наршараб». Розріжте по білим прожилкам шкірку граната, дістаньте зерна, видаліть плівки. Перетріть зерна граната в ситі над каструлею. В отриманий сік додайте вино і цукор. Варіть на повільному вогні від 30 хвилин до 1 години, поки об’єм не зменшиться на 2/3. У загустілий соус додайте спеції, остудіть.