Маковый рулет

Особливий гість, якого обожнюють в кожній родині. Дивно пухнастий, рум’яний маковий рулет!

Складові:

Для тіста:

  • Борошно – 800 г
  • Дріжджі – 50 г
  • Молоко – 250 мл
  • Яйця – 5 шт
  • Цукор – 100 г
  • Вершкове масло – 100 г
  • Лимонний сік – 1 ст.л.
  • Сіль – щіпка

Для начинки:

  • Мак – 150 г
  • Молоко – 250 мл
  • Цукор – 225 г
  • Борошно – 50 г
  • Ванільний цукор – 1 ч.л.
  • Вершкове масло – 100 г
  • Яйця – 2 шт

Приготування:

Опара. Молоко влийте в сотейник і доведіть до кипіння. Додайте всю муку, добре змішайте, зніміть з вогню і остудіть. Дріжджі розчиніть в молоці і змішайте з заваренной борошном. Накрийте ємність рушником і поставте в духовку на 15 хвилин при 50 градусах.

Порада: щоб тісто легко розкочувалося, борошно для рулету необхідно заварити.

Яйця розітріть з цукром і сіллю. З’єднайте опару з яйцями, змішайте до однорідності, і знову поставте в духовку на 15 хвилин. У піднялася опару додайте лимонний сік, щоб не відчувався запах дріжджів. Потім додайте розтоплене вершкове масло і борошно. Подпиліть стіл борошном, викладіть тісто і вимішують до тих пір, поки воно не перестане прилипати до рук. Стінки миски змастіть рослинною олією, викладіть тісто і поставте в духовку на 15 хвилин. Якщо тісто розгортати відразу, то рулет буде плоским і забитим. Обімніть тісто і розкачайте пласт товщиною 1 см. Присипте розкатаний пласт манкою, щоб тісто не відшаровується від начинки під час випікання. Викладіть макову начинку і загорніть рулет, краї заправте всередину. Деко застеліть пергаментом, викладіть рулет швом вниз, змастіть яєчним жовтком і зробіть проколи по всій поверхні. Випікайте при 180 градусах 30 хвилин. Гарячий рулет змастіть солодким чорним чаєм для блискучої скоринки, накрийте вологим рушником і залиште на 5 хвилин. Маковий рулет розріжте на шматочки, викладіть на тарілку і присипте тонко нарізаної цедрою, прикрасьте листочками м’яти.

Макова начинка. Вимийте мак, процідіть через сито. Залиште стікати на 3-5 хвилин. Проваріть близько 30 хвилин на повільному вогні. Зварений мак процідіть і пропустіть з цукром двічі через м’ясорубку.

Порада: щоб позбавити мак від гіркоти, перед додаванням в рулет, його необхідно подрібнити. Гірчить навіть якісний мак, через вміст окислених жирів.

Сотейник поставте на вогонь, розітріть яйця з цукром, додайте борошно через сито і молоко. Проваріть на середньому вогні, постійно помішуючи, 5-7 хвилин до густої маси. Додайте ванільний цукор, змішайте і поставте охолоджуватися. В охолоджену суміш додайте розм’якшене вершкове масло і збийте міксером. Заварний крем з’єднайте з маком.