Маринований і квашений виноград

У розпал сезону винограду крім соку і вина приготуйте оригінальні страви до столу. 

Інгредієнти:

  • Для маринованого винограду:
  • Виноград – 380 г
  • Винний оцет – 4 ст.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Цукор – 2 ст.л.
  • Часник – 1-2 зубчики
  • Розмарин – 1 гілочка
  • Перець чилі – 2 шматочки
  • Для квашеного винограду:
  • Виноград – 1 кг
  • Вода – 1 л
  • Винний оцет – 3 ст.л.
  • Лавровий лист – 2 шт
  • Сіль – 3 ст.л.
  • Цукор – 7 ст.л.
  • Суха гірчиця – 1 ст.л.
  • Кріп – 1 гілочка
  • Для виноградного оцту:
  • Виноград – 3 кг
  • Вода – 250 мл
  • Цукор – 200 г

Приготування. Маринований і квашений виноград

Маринований виноград. Вимийте і обсушіть виноград, ножицями відокремте ягоди від грона, залишаючи невеликий хвостик. На дно банки покладіть розмарин, зубчик часнику, кріп, шматочок гострого перцю. Заповніть банку виноградом не доходячи 2 см до краю. Зверху викладіть горошини чорного перцю, лавровий лист і шматочок палички кориці. Також шматочок червоного перцю і розмарин. Залийте теплим маринадом, не доходячи 2 см до краю. Потім додайте рослинне масло, щільно закрийте капроновою кришкою і зберігайте в прохолодному місці до 6 місяців. Виноград буде готовий через 2 місяці.

Маринад. У сотейнику змішайте воду, цукор і сіль. Підігрівайте розсіл, поки цукор і сіль повністю розчиняться. В останню чергу додайте винний оцет.

Квашений виноград. Виноград не мийте. Відокремте ягоди від грона. Викладіть в каструлю, додайте лавровий лист та кріп. Залийте маринадом на 1 см вище від винограду і засипте сухою гірчицею. Накрийте тарілкою і поставте гніт. Приберіть виноград в тепле місце на 2 дні, щоб почався процес бродіння. Потім поставте виноград на 1 місяць в прохолодне місце.

Порада: для гніту чудово підійде порожня пляшка з-під шампанського.

Маринад. У сотейнику змішайте воду, цукор і сіль. Потім додайте винний оцет.

Виноградний оцет. Ягоди винограду пропустіть через соковижималку. У банці змішайте мезгу з соком і додайте трохи води. Потім додайте цукор, розмішайте. Горлечко банки накрийте марлею і зав’яжіть. Для початку поставте в тепле місце на 2-3 дні, потім у прохолодне місце на 4 місяці. Готовий оцет процідіть, перелийте в скляну пляшку або банку.