Кулеб’яка з трьома начинками

М’яке, пишне дріжджове тісто. Усередині три шари улюблених начинок. Перша з соковитою, пряної тушкованої капусти, друга з ніжного, як крем, м’ясного фаршу, і третя – з золотистих, обсмажених грибочків. Справжня королева домашньої випічки – кулеб’яка!

Складові:

Для тіста:

  • молоко – 250 мл
  • дріжджі сухі – 7 г
  • сіль – 3 г
  • цукор – 60 г
  • вершкове масло – 50 г
  • яйця – 1 шт
  • борошно – 480 г

для млинцевого тіста:

  • вода – 400 мл
  • яйця – 4 шт
  • борошно – 160 г
  • цукор – 30 г
  • сіль – 3 г
  • масло – 50 мл

для начинки:

  • свинина – 500 г
  • печериці – 500 г
  • капуста – 500 г
  • томатна паста – 25 мл
  • цибуля – 3 шт
  • морква – 1 шт
  • яйця – 3 шт
  • масло – 50 мл
  • сіль
  • чорний перець

Приготування:

Дріжджове тісто. У теплому молоці розчиніть цукор і дріжджі. Накрийте рушником і поставте в тепле місце на 10 хвилин. У готову опару додайте м’яке вершкове масло, яйце, сіль. Частинами додавайте борошно, добре вимішують 7-10 хвилин до однорідності. Накрийте рушником, поставте в тепле місце на 1 годину. Обімніть тісто з усіх боків, розкачайте пласт товщиною 1 см.

Порада: в холодному молоці дріжджі НЕ активізуються і тісто не підніметься. Під плівкою без доступу кисню тісто не буде підніматися.

М’ясна начинка. Відваріть м’ясо, морква і цибуля близько 45 хвилин. Додайте перець горошком. Готове м’ясо пропустіть через м’ясорубку, обсмажте з цибулею на сковороді. Для кремової консистенції додайте бульйон, спеції за смаком.

Порада: для соковитою начинки беріть куряче або індиче м’ясо. Не беріть яловичину – вона суха і прісна.

Капустяна начинка. Капусту нашаткуйте, моркву натріть на крупній тертці, цибулю наріжте кубиком. На сковороду викладіть капусту з морквою, протушкувати пару хвилин, додайте цибулю. Готуйте на повільному вогні під закритою кришкою. За 5 хвилин до закінчення приготування додайте томатну пасту. Зваріть яйця, наріжте кубиком, додайте до готової капусті.

Грибна начинка. Гриби і цибулю наріжте кубиком. Обсмажте на сковороді, для аромату додайте вершкове масло. Приправте спеціями за смаком.

Млинцеве тісто. Збийте яйця, додайте воду, цукор, сіль, борошно частинами. Вимісити до однорідної маси. Додайте рослинне масло. Сковороду змажте шматочком жиру і посмажте 8 млинців.

Порада: щоб млинці вийшли м’якими, дайте готовому тісту постояти 5-7 хвилин.

Формування кулеб’яки. Деко застеліть пергаментом з запасом, змастіть тонким шаром рослинного масла. Викладіть пласт розкачане тісто, потім два млинця внахлест. Млинці змастіть розтопленим вершковим маслом. Викладіть капусту, 2 млинця, м’ясо. Присипте подрібненим льодом. Потім знову 2 млинця, гриби і млинці. Загорніть тісто і сформуйте кулеб’яку. Переверніть, щоб шов виявився внизу. Зайвий пергамент зріжте. Кулеб’яку накрийте рушником і залиште «підростати» на 10 хвилин. Рясно змастіть збитим яйцем, викладіть прикраси з тіста. Зробіть кілька проколів шпажкою, щоб кулеб’яка не тріснула, і випікайте 35 хвилин при 180 градусах. Готову кулеб’яку остудіть під рушником.

Порада: до м’ясної начинці додайте кубики льоду, щоб кулеб’яка вийшла соковитою.