Паска

Ідеально пишна й рум’яна паска з білосніжною глазур’ю. 

Інгредієнти:

  • Борошно – 400-600 г
  • Молоко – 250 мл
  • Дріжджі – 35 г
  • Цукор - 1 ст.
  • Ванільний цукор
  • Вершкове масло – 125 г
  • Яйця – 4 шт
  • Сіль
  • Родзинки – 30 г
  • Цукати – 30 г

Приготування. Паска

Опара. Молоко прогрійте до температури тіла. Розчиніть дріжджі в молоці, частинами додайте просіяне борошно і частину цукру. Накрийте опару рушником і поставте в тепле тихе місце на 30 хвилин.

Жовтки збийте з цукром до повного розчинення. Білки збийте з сіллю до м’яких піків. Цукати і родзинки запарте в окропі на 10 хвилин. Злийте воду, просушіть паперовим рушником.

В опару введіть збиті жовтки, ванільний цукор, сіль змішайте. Потім частинами муку і білки. В самому кінці замісу додайте розтоплене охолоджене вершкове масло. Вимішане тісто накрийте рушником і залиште «відпочивати» на 1 годину. Обімніть тісто, щоб вийшов зайвий вуглекислий газ. Під час третього замісу додайте в тісто родзинки і цукати.

Порада: у тісто для паски – курага, фініки, волоські горіхи, мигдаль.

Форми для паски змастіть рослинним маслом, застеліть пергаментом і наповніть тістом на 2/3 висоти. Тісто накрийте рушником, дайте постояти 30 хвилин.

Порада: щоб тісто не підсихало, поруч поставте склянку з водою для вологості.

Щоб дно паски не підгоріло, на нижній піддон духовки поставте ємність з водою. Випікайте паски в розігрітій до 180 градусів духовці 40 хвилин. Щоб готова паска не опала, викладіть її на бік у формі і покачайте. Вийміть з форми, видаліть пергамент. Покрийте гарячу паску білою глазур’ю, кольоровою зробіть довільний малюнок.

Порада: паски прикрашають тертим шоколадом, сухофруктами, горіхами, цукатами, кольоровим мармеладом.

Глазур. Збийте білки з цукровою пудрою, додайте лимонний сік. Розділіть готову білу глазур на 4 частини. У кожну додайте сік – буряк (червона глазур), сік шпинату (зелена глазур), куркума (жовта глазур).