Печиво «Грибочки»

Цей десерт привертав і дивував вас в дитинстві. Цілий кошик сюрпризів. Вони ніби щойно з лісу. Блискучі, апетитні, коричневі капелюшки, стрункі і міцні ніжки, терпкуватий присмак шоколадної глазурі заворожує. А тонкий молочний присмак макових зерен дарує неймовірну насолоду.

Інгредієнти:

  • Для тіста:
  • Вершкове масло - 200 г
  • Цукрова пудра - 200 г
  • Сіль - ¼ ч.л.
  • Сода - 1 ч.л.
  • Яйця - 2 шт
  • Борошно - 320-480 г
  • Крохмаль - 2 ст.л.
  • Сметана - 125 мл
  • Горіхи - 1-2 ст.л.
  • Чебрець - 0,5 ч.л.
  • Для глазурі:
  • Вершкове масло - 25 г
  • Цукор - 75 г
  • Какао-порошок - 75 г
  • Молоко - 3 ст.л.
  • М'ятна цукерка - 1 шт
  • Для сиропу:
  • Цукор - 150 г
  • Вода - 4 ст.л.
  • Лимонна кислота - 2 г
  • Мед - 1 ст.л.

Приготування. Печиво «Грибочки»

Пісочне тісто. Змішайте цукрову пудру, соду, сіль, крохмаль і просіяне борошно. Суху суміш розітріть з м’яким вершковим маслом. Потім додайте сметану жирністю не менше 20%. Додайте в тісто 1 яйце + 1 жовток. Притрусіть поверхню борошном, вимісіть тісто, розділіть на дві частини. Волоські горіхи розітріть качалкою і вмішайте в одну частину тіста. Це додасть печиву лісового смаку. До іншої частини тіста додайте чебрець. Загорніть тісто в плівку і покладіть в холодильник на 30 хвилин.

Порада: щоб випічка не була твердою, пісочне тісто місіть недовго. Охолоджене тісто легше формувати.

З тіста з горіхами сформуйте ковбаску діаметром 3-4 см. Розділіть на 16 шматочків. З кожного шматочка сформуйте шапочку гриба. Заготовки викладіть на деко, застелене пергаментом, ямкою вниз. Випікайте 15-20 хвилин при температурі 180 градусів.

Тісто з чебрецем так само розкачайте в ковбаску і поділіть на 16 частин. Сформуйте ніжки грибів. Збийте злегка білок з цукром. Занурте ніжку в білок, потім в мак і оберніть в кульочок з пергаменту. Викладіть на деко і випікайте 15 хвилин при 180 градусах.

Порада: корегуйте ямку в капелюшку, поки тісто гаряче і піддається формуванню.

Сироп. У сотейнику змішайте воду і цукор. Варіть 5-7 хвилин, поки сироп не стане густим. Зніміть з вогню, додайте лимонну кислоту і остудіть. У теплий сироп додайте мед.

Глазур. У сотейнику змішайте цукор і какао, додайте молоко. Проваріть масу до повного розчинення цукру. Для свіжого аромату додайте м’ятну цукерку. Зніміть глазур з вогню і додайте вершкове масло.

Формування печива. Кожну ніжку занурте з сироп і з’єднайте з шапочкою. Потім занурте шапочки в шоколадну глазур. Відставте на 15-20 хвилин, щоб глазур застигла.