Розсольник

Наваристий з тонкою кислинкою, з м’якими соковитими нирками і ніжною перловою крупою – класичний розсольник.

Інгредієнти:

  • Яловичі нирки - 500 г
  • Цукрова яловича кістка з м'ясом - 900 г
  • Перлова крупа - 100 г
  • Картопля - 500 г
  • Огірковий розсіл - 250 мл
  • Солоні огірки - 3 шт
  • Цибуля - 2 шт
  • Морква - 150 г
  • Рослинна олія - ​​20 г
  • Лавровий лист - 1 шт
  • Сіль
  • Перець горошком - 10 шт
  • Сода - 1 ст.л.
  • Оцет - 2 ст.л.

Приготування. Розсольник

Вимийте і ретельно обсушіть кістку. Деко застеліть фольгою, викладіть кістку і запікайте 15 хвилин при температурі 200 градусів. Розріжте кістку навпіл, залийте холодною водою, додайте цибулю і варіть 2 години до готовності. Додайте чорний перець. Відокремте готове м’ясо від кістки, наріжте тонкими смужками.

Порада: щоб бульйон не був занадто жирним, не беріть свинячі кістки. Зайва волога на кістці завадить швидко її запекти. Не накривайте каструлю кришкою – бульйон не буде прозорим.

Розріжте нирки, видаліть всі прожилки і зайвий жир, промийте під проточною водою. Викладіть нирки в миску, засипте содою і оцтом, добре перемішайте і залиште на 5 хвилин. Промийте нирки і знову виконайте цю процедуру. Промийте і відіжміть нирки, залийте окропом і прокип’ятіть 1-2 хвилини. Злийте воду, промийте нирки, залийте окропом, варіть 1 годину. Після останнього відварювання можна додати лавровий лист і запашний перець. Готові нирки наріжте тонкими смужками.

Порада: для розсольнику беріть яловичі нирки, вони менш жирні, ніж свинячі і їх смак максимально наближений до смаку м’яса.

На сухій сковороді обсмажте перловку до горіхового запаху. Обсмажену перловку залийте кип’яченою водою і варіть на повільному вогні 2 години. Готову перловку промийте.

Порада: щоб розсольник не мав присмаку масла, обсмажуйте перловку на сухій сковороді. Щоб в суп не потрапили залишки клейковини, дайте перловці стекти після промивання.

Процідіть бульйон через сито, викладіть в нього м’ясо і нирки. Доведіть до кипіння, додайте картоплю і варіть 15 хвилин.

Цибулю поріжте кубиками, моркву – брусочками. Обсмажте овочі на рослинній олії. Додайте огірки. Готову засмажку додайте до бульйону.

Очистіть від шкірки солоні огірки, наріжте брусочками. Шкірки від огірків проваріть 15 хвилин на повільному вогні з розсолом. Розсіл процідіть через сито і марлю в бульйон. Після додавання розсолу спробуйте суп і посоліть за смаком.

Порада: солоні огірки можна натерти на тертці.

В останню чергу додайте перловку, щоб суп вийшов прозорим. Доварити розсольник на повільному вогні протягом 5 хвилин, дайте настоятися. При подачі заправте сметаною і свіжою зеленню.