
Розсольник
Наваристий з тонкою кислинкою, з м’якими соковитими нирками і ніжною перловою крупою – класичний розсольник.
Інгредієнти:
- Яловичі нирки - 500 г
- Цукрова яловича кістка з м'ясом - 900 г
- Перлова крупа - 100 г
- Картопля - 500 г
- Огірковий розсіл - 250 мл
- Солоні огірки - 3 шт
- Цибуля - 2 шт
- Морква - 150 г
- Рослинна олія - 20 г
- Лавровий лист - 1 шт
- Сіль
- Перець горошком - 10 шт
- Сода - 1 ст.л.
- Оцет - 2 ст.л.
Приготування. Розсольник
Вимийте і ретельно обсушіть кістку. Деко застеліть фольгою, викладіть кістку і запікайте 15 хвилин при температурі 200 градусів. Розріжте кістку навпіл, залийте холодною водою, додайте цибулю і варіть 2 години до готовності. Додайте чорний перець. Відокремте готове м’ясо від кістки, наріжте тонкими смужками.
Порада: щоб бульйон не був занадто жирним, не беріть свинячі кістки. Зайва волога на кістці завадить швидко її запекти. Не накривайте каструлю кришкою – бульйон не буде прозорим.
Розріжте нирки, видаліть всі прожилки і зайвий жир, промийте під проточною водою. Викладіть нирки в миску, засипте содою і оцтом, добре перемішайте і залиште на 5 хвилин. Промийте нирки і знову виконайте цю процедуру. Промийте і відіжміть нирки, залийте окропом і прокип’ятіть 1-2 хвилини. Злийте воду, промийте нирки, залийте окропом, варіть 1 годину. Після останнього відварювання можна додати лавровий лист і запашний перець. Готові нирки наріжте тонкими смужками.
Порада: для розсольнику беріть яловичі нирки, вони менш жирні, ніж свинячі і їх смак максимально наближений до смаку м’яса.
На сухій сковороді обсмажте перловку до горіхового запаху. Обсмажену перловку залийте кип’яченою водою і варіть на повільному вогні 2 години. Готову перловку промийте.
Порада: щоб розсольник не мав присмаку масла, обсмажуйте перловку на сухій сковороді. Щоб в суп не потрапили залишки клейковини, дайте перловці стекти після промивання.
Процідіть бульйон через сито, викладіть в нього м’ясо і нирки. Доведіть до кипіння, додайте картоплю і варіть 15 хвилин.
Цибулю поріжте кубиками, моркву – брусочками. Обсмажте овочі на рослинній олії. Додайте огірки. Готову засмажку додайте до бульйону.
Очистіть від шкірки солоні огірки, наріжте брусочками. Шкірки від огірків проваріть 15 хвилин на повільному вогні з розсолом. Розсіл процідіть через сито і марлю в бульйон. Після додавання розсолу спробуйте суп і посоліть за смаком.
Порада: солоні огірки можна натерти на тертці.
В останню чергу додайте перловку, щоб суп вийшов прозорим. Доварити розсольник на повільному вогні протягом 5 хвилин, дайте настоятися. При подачі заправте сметаною і свіжою зеленню.