Пиріжки на кефірі
Пористі, пишні, з тоненькою хрусткою скоринкою, смажені на сковороднем рум’яні бабусині пиріжки на кефірі.
Інгредієнти:
- Кефір 3,2% - 250 мл
- Борошно - 400 г
- Сіль - 1 ч.л.
- Сода - 0,5 ч.л.
- Цукор - 1 ст.л.
- Яйця - 1 шт
- Рослинна олія - 35 мл
- Сметана - 50 м
- Начинка з картоплі:
- Картопля - 500 г
- Сіль - 1 ч.л.
- Цибуля - 1 шт
- Кріп - 3-5 гілочок
- Начинка з капусти:
- Капуста - 250 г
- Лук - 70 г
- Морква - 75 г
- Томатна паста - 2 ст.л.
- Сіль
- Перець
- Рослинна олія - 35 мл
- Вершкове масло - 20 г
- Начинка з груші:
- Груші - 300 г
- Вершкове масло - 20 г
- Цукор - 16 г
- Ванільний цукор - 8 г
Приготування. Пиріжки на кефірі
Тісто. У сотейнику змішайте сметану і кефір, нагрівайте 2-3 хвилини на повільному вогні, щоб маса не розшарувалася. У теплу масу додайте сіль, цукор, злегка збитий жовток і рослинне масло. Далі додайте половину борошна, соду, а потім решту борошна. Змастіть руки маслом під час замісу тісто, щоб тісто не прилипало. Вимісити тісто затягніть харчовою плівкою і залиште на 15 хвилин при кімнатній температурі настоюватися.
Порада: щоб пиріжки були пишними, беріть прострочений кефір. замість простроченого кефіру така ж ряжанка або кисле молоко в тій же пропорції. Не використовуйте вершкове масло, пиріжки будуть твердими. У холодильник тісто не ставте, сода буде повільно реагувати, і тісто не буде пишним.
Видавіть з тіста кульки, розтягніть їх на коржі. Викладіть на тісто начинку і сформуйте пиріжки. Обсмажуйте пиріжки швом вниз по 3-4 хвилини з кожного боку.
Картопляна начинка. Картопля очистіть і зваріть, потовчіть в пюре. Лук обсмажте на олії до прозорості. Кріп дрібно наріжте. Змішайте всі інгредієнти.
Порада: щоб начинка не була вологою і клейкою, беріть помитий і висушений кріп.
Капустяна начинка. На вершково-рослинному маслі обсмажити цибулю і моркву, додайте капусту, сіль і перець. Гасіть на середньому вогні 10 хвилин. Додайте томатну пасту.
Начинка з груші. Очистіть грушу від насіння і наріжте кубиком. Обсмажте на вершковому маслі на середньому вогні. Потім додайте цукор і ванільний цукор, карамелізіруется грушу протягом 2 хвилин.
Порада: замість груші – яблука, сливи, айва. Будь-який спосіб ліплення годиться для будь-якої начинки.