Ромова баба

Десерт, який навіть будні перетворити на свято. Пишне дріжджове тісто, просочене хмільним сиропом. п’янкий аромат рому в кожному шматочку. Висока форма, покрита спокусливою помадкою – ромова баба!

Складові:

  • Свіжі дріжджі – 20 г
  • Молоко – 120 мл
  • Борошно – 400-500 г
  • Яйця – 3 шт
  • Вершкове масло – 20 г
  • Цукор – 25 г
  • Сіль – ¼ ч.л.
  • Ізюм – 150 г
  • Ром – 250 мл

Для сиропу:

  • Цукор – 250 г
  • Вода – 250 мл
  • Ром – 50 мл

Для помадки:

  • Цукор – 300 г
  • Вода – 150 мл
  • Лимонний сік – 2 ст.л
  • Ром – 40 мл

Приготування:

Молоко підігрійте на середньому вогні близько 1 хвилини. Розчиніть дріжджі в теплому молоці, додайте цукор. Частинами додавайте борошно, щоб було легше вимісити до однорідності. Опару накрийте рушником і поставте в тепле місце на 40 хвилин.

Прогрійте ром на невеликому вогні 2 хвилини. Ізюм обсушити паперовим рушником і залийте теплим ромом. Наполягайте родзинки в ромі не менш 40 хвилин. Ізюм процідіть, висушіть.

Порада: використовуйте родзинки з темних сортів винограду – вони ароматні.

Яйця збийте вінчиком і влийте в опару. Змішайте просіяне борошно і сіль.

Порада: сіль не можна додавати просто в опару, вона пригальмує активність дріжджів.

Влийте рідкі інгредієнти в сухі, добре вимісити до однорідності. В кінці замісу тіста додайте м’яке вершкове масло. Вимішуйте тісто міксером перші 10 хвилин, потім ще 10 хвилин руками. У міру вимішування можна додати борошно для більш густої консистенції. Вимісити тісто накрийте рушником і залиште на 40 хвилин – 1 година, щоб воно підійшло і збільшилася в 2 рази. Через 20 хвилин обомніть тісто, щоб випустити вуглекислий газ.

Поверхня і руки змастіть рослинною олією, викладіть тісто, додайте весь родзинки і вимішують. Форми змастіть вершковим маслом, притрусіть борошном, прогрійте в духовці. Заповніть тісто на 1 / 3висоти форми, щоб під час випікання ромова баба добре піднялася. Заповнені форми накрийте рушником і залиште підніматися на 10 хвилин. Верхівки заготовок змастіть жовтком. Випікайте 20-25 хвилин при 200 градусах. На низ духовки поставте деко з водою.

Помадка. У сотейнику змішайте воду з цукром, накрийте кришкою і варіть на сильному вогні 5 хвилин. Додайте лимонний сік. Сотейник з готовою помадкою опустіть в холодну воду, і інтенсивно збивайте дерев’яною лопаткою до білої густої емульсії. Додайте ром.

Порада: якщо готуєте страву для дітей, замініть ром виноградним соком.

Ромове просочення. У сотейник влийте воду, додайте цукор і варіть сироп до повного його розчинення. Зніміть з вогню, остудіть, додайте ром.

Ромову бабу дістаньте з формочок, остудіть, зробіть проколи зубочисткою і опустіть в просочення на 15 секунд. Потім занурте в помадку. Якщо помадка загусла, підігрійте. Прикрасьте ромову бабу листочками м’яти і цедрою апельсина.