Салат «Грибна поляна»

Шедевр наших бабусь. Яскравий, з гармонійним переплетенням насичених смаків, просочений пікантним соусом, з хрусткими маринованими грибочками на маківці в обрамленні соковитої зелені, немов щойно з лісу салат “Грибна поляна”!

Складові:

  • Мариновані печериці – 500 г
  • Яйця – 3 шт
  • Морква – 2 шт
  • Картопля – 3 шт
  • Твердий сир – 150 г
  • Цибуля – 1 шт
  • Петрушка – ½ пучка
  • Кріп – ½ пучка
  • Листя салату – 5 шт
  • Куряче філе – 300 г

Сметанно-гірчична заправка:

  • Сметана 20% – 200 мл
  • Яйця – 2 шт
  • Гірчиця – 4 ч.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Цукор – 1ч.л.
  • Лимонний сік – 2 ч.л.
  • Сушений базилік – 1 ч.л.

Маринад для грибів:

  • Оцет 9% – 125 мл
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Цукор – 2 ч.л.
  • Лавровий лист – 3 шт
  • Чорний перець горошком – 10 шт
  • Сушена гвоздика – 2-3 бутона
  • Рослинна олія – ​​3 ст.л.

Приготування:

Вимийте і висушіть курячу грудку, зробіть зубочисткою 6-8 проколів з кожного боку. Замаринуйте в маринаді: змішайте рослинне масло, соєвий соус, чорний мелений перець. Накрийте плівкою і залиште на 30 хвилин. Промокніть паперовим рушником від зайвої вологи і обсмажте на сковороді по 2 хвилини з кожного боку. Форму застеліть фольгою, на фольгу викладіть слайси вершкового масла, потім філе і зверху так само масло. Нещільно загорніть філе в фольгу і поставте в духовку на 10 хвилин при температурі 180 градусів.

Картоплю і моркву добре вимийте і поставте варитися в різних сотейниках. Після закипання зменшіть вогонь до мінімуму і варіть морква 15 хвилин, а картопля 20 хвилин. Злийте воду і дайте овочам дійти до готовності під закритою кришкою.

Порада: щоб зберегти солодкуватий смак моркви, під час варіння додайте цукор. Для насиченого оранжевого кольору додайте соду. Щоб картопля не розварилася, додайте оцет. У підкисленою воді картопля не потемніє і не трісне. Щоб картопля швидше зварилася, додайте рослинного масла.

Для салату візьміть печериці середнього розміру. Добре промийте та підріжте ніжки, залишаючи 1 см. Доведіть маринад для грибів до кипіння, додайте гриби. Води не доливайте, в грибах і так багато рідини. Проварюють гриби під кришкою 15 хвилин, так вони швидше пустять сік і промаринується. Щоб гриби залишилися хрусткими, після відварювання їх необхідно опустити в крижану баню на кілька секунд і повернути в маринад, довести до кипіння, зняти з вогню, залишити в маринаді.

Сметанно-гірчична заправка. Змішайте варений жовток, гірчицю, сметану, сіль, сушений базилік, цукор, лимонний сік. Лук наріжте півкільцями і замаринуйте в воді з оцтом.

Формування салату. У форму з рівними краями викладіть салат в такій послідовності: гриби ніжкою вгору, зелень, моркву, сир, курка, цибуля, яйця, картопля. Кожен шар покрийте заправкою. Щоб готовий салат не розвалився під час нарізання, на деякий час поставте його під прес, і відправте в холодильник на 30 хвилин. Вистеліть салат салатним листом, накрийте тарілкою і переверніть форму.

Подавайте на великому плоскому блюді, розріжте як торт і розкладайте на тарілки за допомогою лопатки, не порушуючи шари.