Салат з креветками, руколою і апельсиновою заправкою

Інгредієнти:

Порції: 4
• креветки (варено-морожені, чиста вага) – 150 г
• кальмари (сирі, можна замінити креветками) – 150 г
• апельсини – 4-5 шт
• огірок (парниковий) – 1 шт
• рукола 100 г
• часник – 1 зубчик
• волоські горіхи (або волоські горіхи пекан) – невелика жменя
• оливкова олія
• цукор – 1/3-1/2 чайної ложки
• сіль
• мелений перець
Приготування:
Першим ділом приготуйте апельсинову заправку. Розріжте два апельсина навпіл, відіжміть сік, повинно бути близько 250 мл. В каструлю з товстим дном вилийте сік і випаруйте на невеликому вогні, додайте щіпку солі і цукру, зніміть з вогню і охолодіть. Візьміть 20 мл оливкової олії і поступово влийте сік, постійно збивайте суміш віночком. Сіллю і цукром доведіть заправку до приємно кисло-солодкого смаку. Далі займіться морепродуктів. За пару днів до приготування розморозьте кальмари і креветки. Для делікатної розморожування покладіть морепродукти в друшляк і поставте в холодильник на верхню полицю. Кальмарів очистіть, розріжте щупальця, хрящову пластину і зніміть шкіру. Вимийте водою і обсушіть. Наріжте тонкими кільцями і посоліть. Креветки вимийте, очистіть від панцира. За бажанням залиште хвостики для краси. Краще брати великі креветки, вони більш соковиті. Потім на оливковій олії обсмажте кільця кальмарів, постійно помішуючи, поки вони не стануть матового кольору. Обсмажуйте кальмари порціями, так вони не прогорять і краще просмажаться. Готові кальмари перекладіть в миску. Долийте масла і викладіть креветки на сковорідку. Додайте подрібнений зубчик часнику до креветок. Обсмажте, постійно помішуючи, не перетримайте, тому а тільки злегка прогрійте, щоб вони краще ввібрали апельсинову заправку. Додайте готові креветки до кальмарам, влийте третину заправки, перемішайте. Далі два апельсини очистіть, видаліть кісточки і білий підшкірний шар. Маленьким ножем виріжте філе апельсинів і наріжте невеликими шматочками. Овочечисткою огірок наріжте тонкими пластами. Кожен пласт розділіть упоперек на три частини. Змішайте в мисці апельсини, огірки, рукколу, кальмари і креветки, влийте заправку і перемішайте. Зверху посипте підсмаженими горіхами приправте спеціями за смаком.