Віденський штрудель

Віденський штрудель є візитною карткою Австрії і гідно представляє кухню цієї країни. Тут напевно немає жодного закладу, в меню якого не було б цього фірмового десерту. Але особливо приємно приготувати його вдома своїми руками.

Інгредієнти:

  • Мука - 250 г
  • Яйце велике - 1 шт
  • Рослинна олія - 1,5 ст.л.
  • Сіль - 0,5 ч.л.
  • Вершкове масло - 150 г
  • Цукрова пудра
  • Для крихт:
  • Крихти із черствого білого хліба - 150 г
  • Мелений мигдаль або фундук - 50 г
  • Вершкове масло - 3 ст.л.
  • Цукор - 1 ч.л.
  • Для начинки:
  • Яблука кисло-солодкі - 2 кг
  • Коричневий цукор - 100 г
  • Ізюм - 150 г
  • Темний ром - 70 мл
  • Мелена кориця - 1 ч.л.
  • Ванільний екстракт - 1 ст.л.
  • 10 кульок від бутонів гвоздики
  • Сік і цедра 1 невеликого лимона

Приготування. Віденський штрудель

Для приготування тіста просійте борошно з сіллю у вигляді гірки, зробіть поглиблення. Додайте в нього яйце, влийте рослинне масло і 100 мл теплої (37-38 ° С) води. Замісіть липке, м’яке тісто.

На робочій поверхні почніть його вимішувати, відбиваючи об стіл. За традицією це роблять 100 разів. Правильне тісто дуже еластичне і оксамитове на дотик. Розділіть тісто на два рівних шматка, скачайте в кульки. Змастіть маслом, покладіть на тарілку і накрийте гарячою перевернутою мискою. Це дуже важливо для еластичності тіста. Залиште на 30-40 хв.

Очищені яблука наріжте тонкими, близько 2-3 мм, скибочками. Полийте лимонним соком, посипте цукром і всіма спеціями. Гвоздику для цього розітріть в пальцях. Все акуратно перемішайте і розділіть навпіл.

У розтопленому з цукром вершковому маслі обсмажте хлібні крихти, приблизно 3-4 хв. Додайте горіхи, ретельно перемішайте. Розділіть навпіл.

Розігрійте духовку до температури 190 градусів. Застеліть два дека або прямокутні форми для випічки пергаментом, змастіть їх маслом.

Розтопіть вершкове масло. Розстеліть на столі невелику скатертину, присипте борошном. Зробіть з однієї кульки тіста корж. Розкачайте в тонкий прямокутник. Покладіть тісто на кісточки кулаків і розтягуйте його, провертаючи по колу в пласт, через який видно цей текст. Розкладіть тісто на скатертині, змастіть вершковим маслом, посипте половиною крихт.

Викладіть половину яблучної начинки у вигляді прямокутника розміром 35х20 см, приблизно в 10 см від довгого краю, посипте половиною родзинок. Загорніть ближній довгий край тіста на начинку, потім загорніть дві бічні сторони. Акуратно згорніть штрудель і викладіть на деко швом вниз. Змастіть зверху і з боків розтопленим вершковим маслом. Таким же чином зробіть другий штрудель.

Випікайте 45-50 хвилин до золотавого кольору. Подавайте до чаю в теплому або охолодженому вигляді, посипавши цукровою пудрою.