Стейк з двома соусами

Соковитий, ситний, спокусливий, правильно прожарений, з ароматним м’ясним соком, апетитною скоринкою і м’який усередині – ваш ідеальний стейк!

Складові:

  • Спинні м’язи яловичини (товстий край, тонкий край, вирізка)

Для соусу чемічуррі:

  • Петрушка – 1 пучок
  • Часник – 4-6 зубчиків
  • Оливкова олія – ​​180 мл
  • Винний уксус- 160 мл
  • Лимонний сік – 3 ст.л.
  • Сіль – 1 ч.л.
  • Перець – ½ ч.л.

Для соусу метрдотель:

  • Вершкове масло – 200 г
  • Рубана петрушка – 2 ст.л.
  • Лимонний сік – 1 ст.л.
  • Сіль за смаком
  • Перець – за смаком

Приготування:

1 вид прожарювання середній (medium). Наріжте м’ясо на стейки товщиною 5 см. Трохи посоліть і змастіть оливковою олією.

Порада: для приготування стейка будь-якого ступеня прожарювання найбільше підходять спинні м’язи туші (вирізка, м’ясо на кістці, Рибай). Товстий і тонкий край в магазинах і на ринках часто називають «баликом з яловичини» і «м’ясом для стейка».

Смажте на сухій, добре розігрітій сковороді по 6-7 хвилин з кожного боку. Викладіть на тарілку, і вже готовий стейк присипте перцем і сіллю з двох сторін. Накрийте стейк фольгою, щоб м’ясо «розслабилося» і не було жорстким, подавайте через 5-10 хвилин після приготування.

Порада: щоб м’ясо прожарювалося рівномірно, не викладайте його близько до бортів сковороди і один до одного.

2 вид прожарювання з кров’ю (rare). Вирізку зачистити від плівок. Наріжте на шматочки 5-6 см в ширину. Зафіксуйте м’ясо фольгою, щоб воно не втратило форму, посоліть і змастіть оливковою олією. Обсмажте по 3-4 хвилини з кожного боку на добре розігрітій сковороді. Під час приготування додайте гілочку розмарину для пікантного аромату. Викладіть на тарілку, зніміть фольгу, приправте спеціями, накрийте фольгою і подавайте через 5-10 хвилин після приготування.

Порада: з кров’ю їде тільки яловичину. Свинину і курку можна їсти тільки після повної прожарювання.

3 вид стейку повного ступеня прожарювання (well done). Яловичину на кістки наріжте на порційні шматки, зачистите кістку. Присипте сіллю, змастіть маслом. Смажте на сковороді по 7-8 хвилин з кожного боку. Викладіть на деко і поставте запікати в духовку на 15 хвилин при 220 градусах. Готове м’ясо приправте сіллю, перцем, подавайте через 10-15 хвилин після приготування.

Соус чемічуррі. Змішайте рубану петрушку, часник, лимонний сік, оливкова олія, винний оцет, сіль, перець. Всі інгредієнти перебийте блендером до однорідної консистенції.

Соус метрдотель. Блендером збийте розм’якшене вершкове масло з петрушкою, сіллю і лимонним соком. Збивайте інгредієнти до густого крему. Викладіть на харчову плівку, згорніть ковбаскою і поставте в холодильник, щоб масло застигло. При подачі виріжте шматочок і викладіть поверх стейка.