Торт «Монастирська хата»

Приготування. Торт «Монастирська хата»

Торт «Монастирська хата» – безліч хрустких трубочок з п’яною вишнею всередині, зверху чорний, глянсовий сметанний крем.

Складові:

Для тіста:

  • Вершкове масло – 200 г
  • Борошно – 400 г
  • Сметана 25% – 250 мл
  • Ванільний цукор – 1 ч.л.

Для крему:

  • Сметана 25% – 600 мл
  • Цукрова пудра – 200 г
  • Вершкове масло – 200 г
  • Лимонний сік – 2 ст.л.

Для вишні у власному соку:

  • Стигла вишня без кісточок – 1 кг
  • Цукор – 300 г
  • Вода – 50 мл
  • Крохмаль – 2 ст.л

Приготування. Торт «Монастирська хата»:

Сметанно-пісочне тісто. Борошно з розм’якшеним вершковим маслом перетріть до борошняної крихти. Частинами додавайте сметану і продовжуйте вимішувати. Додайте ванільний цукор, вимішують руками, тісто повинно вийти липким, але не рідким. Розподіліть тісто по харчовій плівці і покладіть в холодильник на 30 хвилин. Порада: покладіть тісто в холодильник, щоб воно добре розкочувалося, і палички вийшли ніжними і м’якими.

Сметанний крем. Підготуйте сметану для крему. Викладіть сметану на марлю, підвісьте її, щоб зійшла зайва рідина. Надішліть в холодильник на 30-60 хвилин. Збийте міксером сметану з цукровою пудрою. Частинами додавайте вершкове масло кімнатної температури, потім лимонний сік. Збивайте масу на сильних оборотах до густого, еластичного стану. Накрийте плівкою і поставте в холодильник на 20-30 хвилин.

Вишні у власному соку. Вимийте вишні, очистіть від кісточок. Засипте цукром і поставте варитися на середньому вогні, після закипання проваріть ще 5 хвилин. Крохмаль розведіть водою і влийте до вишні, для загущення, проваріть 1 хвилину. Відкиньте готову вишню на друшляк, остудіть.

Порада: щоб торт не осідає і ламався, використовуйте проварену вишню у власному соку. Вишні перемішуйте тільки дерев’яною лопаткою, щоб не було окислення, і сік не втрачав вітаміни.

Формування трубочок. Охолоджене тісто розкачати в пласт товщиною 5 мм. Виріжте смужки 5,5х20 см. Викладіть вишні ланцюжком посередині щільно один до одного. По краях залиште по 1 см, щоб при випіканні вишні витікали, краї щільно закріпіть. Деко застеліть пергаментом, викладіть трубочки швом вгору на відстані 3 см один від одного. Перед випіканням проколіть стінки трубочок зубочисткою або вилкою, щоб вони не розкривалися, а пару було куди йти. Випікайте при 180 градусах 10 хвилин. Готові трубочки остудіть до кімнатної температури.

Формування торта. Змішайте проварений вишневий сік з лікером для просочення трубочок. Дно тарілки змастіть сметанним кремом, викладіть трубочки в такому порядку: 4 трубочки, далі 3,2,1. Кожен шар просочіть просоченням і змастіть кремом. Верх торта покрийте кремом товщиною в 1 см, щоб торт добре просочився. Прикрасьте тертим шоколадом і листком м’яти. Дайте торту настоятися 10-12 годин.