Традиційна буженина

Неймовірно соковита і ніжна буженина прикрасить будь-який святковий стіл.

Складові:

  • Свинячий окіст цілим шматком – 1,5 кг
  • Сіль
  • Перець
  • Гірчиця в зернах – 3 ст.л.
  • Корінь імбиру – 50 г
  • Часник – 6 шт
  • Лавровий лист – 6 шт

Приготування:

Порада: для буженини беріть свинину: 80% м’яса і 20% жиру. Якісне м’ясо має нейтральний запах. Жир свіжої свинини – блідо-рожевий або білий.

М’ясо вимити, обсушити, зачистити від плівок. Рясно натріть м’ясо смоли і перцем. Часник очистіть на розріжте вздовж на дві частини. Зробіть в м’ясі невеликі надрізи по всій поверхні і нашпигуйте лавровим листом і часником. Якщо шматок м’яса великої, нашпигуйте з двох сторін.

Порада: щоб зручніше було знімати плівку з м’яса, на секунду опустіть пальці в сіль. Щоб м’ясо стало ніжним, сіль повинна покривати кожен його міліметр. Маринують м’ясо в скляній, керамічній або емальованому посуді.

Маринад. Очистіть імбир і дрібно наріжте. Часник роздушіть в ступці і змішайте з імбиром. Додайте гірчицю і змішайте. Всі ці інгредієнти мають антисептичну дію. Добре вбираються в свинину і надають буженині пікантний аромат.

Підготовлену буженину покрийте маринадом з усіх боків. Затягніть харчовою плівкою і залиште маринуватися в холодному місці на 10-12 годин.

Порада: не маринують м’ясо в оцті, він роз’їдає м’ясні волокна.

Добре розігрійте сковороду з високими бортами. З м’яса зніміть зайвий маринад. Обсмажте з усіх боків по 20 секунд на сухій сковороді. Таким чином, запечатуються внутрішні соки, і буженина буде ніжною і соковитою всередині. Обсмажене м’ясо загорніть в 4 кулі фольги і викладіть на деко. Влийте трохи води і поставте випікатися при 180 градусах 1,5 години. Дайте готової буженині охолонути не менш 30 хвилин.

Порада: замість фольги можна використовувати рукав або випікати буженину в тесті. Час випікання буженини залежить від ваги м’яса. Кожен кілограм випікайте 1 годину. Буженину зберігайте в холодильнику близько 2-х тижнів, загорнувши у фольгу.