Вареники з картоплею та грибами

Соковиті, ніжні, з повітряної начинкою – вареники – найулюбленіша страва українців!

Складові:

  • Картопля – 5 шт
  • Лук – 0,5 шт
  • Гриби – 150 г
  • Молоко – 150 г
  • Борошно – 350 г
  • Яйце – 1 шт
  • Сіль – щіпка
  • Цукор – щіпка
  • Сало – 200 г

Приготування:

Картоплю очистіть, і поставте варитися з половиною цибулини, в кінці варіння посоліть. Злийте воду, зробіть пюре. Гриби наріжте кубиком, обсмажте на вершково-рослинному маслі до напівготовності 5-7 хвилин. Коли гриби стануть прозорими, додайте нарізаний дрібними кубиками цибулю, посоліть. Змішайте гриби з гарячим картопляним пюре.

Порада: починайте процес з приготування начинки. Вона повинна охолонути і бути кімнатної температури, щоб під час варіння вареник не розвалився. Щоб смак грибів не перебивати смак картоплі, і начинка тримала форму, на 0,5 кг картоплі – 100 г сирих грибів.

Тісто. Підігрійте молоко в сотейнику. Змішайте тепле молоко з яйцем, сіллю, цукром. Для рівномірного замішування додайте просіяне борошно по 1-2 ст.л. Руками вимісити тісто до еластичної маси, накрийте рушником і залиште «відпочити» 15 хвилин при кімнатній температурі. Розкачайте частина тесту в ковбаску, розрізати на невеликі шматочки, з кожного шматочка сформуйте коло товщиною 1-1,5 мм, щоб вареники не були сирими після варіння. Викладіть начинку в центр кола, краю змастіть водою і зліпіть вареник. Закип’ятіть воду, додайте рослинного масла, посоліть. Вареники кидайте в киплячу воду, в холодній воді вони злипнуться. Варіть 5 хвилин. Готові вареники змішайте зі шкварками. Подавайте гарячими зі сметаною.

Порада: для того щоб тісто було м’яким і пишним, замішують його на теплому молоці. Молоко додасть тесту білосніжний колір. Для еластичності тіста борошно всипати в рідкі інгредієнти. Пропорції начинки і тіста 1: 1, щоб вареники не розвалювалися і добре слепляю. Пропорції води і вареників 3: 0,5 (на 3 л води – 0,5 кг вареників).

Шкварки. Сало наріжте кубиком по 1 см. І обсмажте на добре розігрітій сковороді. Додайте дрібно нарізану цибулю і пасеруйте до янтарно-золотистого кольору.