Яблучний штрудель

Тонке, ніжне тісто з шматочками соковитих яблук під кремовим ванільним соусом. Австрійський король десертів. На вашому столі найпопулярніший десерт світу – штрудель!

Складові:

  • борошно – 900г
  • яйця – 6 шт
  • рафінована олія – ​​9 ст.л.
  • яблучний оцет – ½ ч.л.
  • сіль – 3 щіпки
  • яблука – 1 кг
  • родзинки – 100 г
  • цукор – 190 г
  • лимон – 1 шт
  • апельсин – 1 шт
  • вершкове масло – 170 г
  • крихти батона – 100 г

для соусу:

  • молоко – 500 мл
  • яйця – 2 шт
  • ванільний цукор – 1 ч.л.
  • крохмаль – 2 ч.л.

Приготування:

Витяжне тісто. З’єднайте яйця з борошном і вимісити до крихти. Потім частинами додавайте теплу воду і продовжуйте вимішувати. Посоліть трохи і відбийте об стіл 2-3 рази. Зробіть поглиблення в центрі і додайте яблучний оцет. Він додасть тісту еластичність. Для аромату додайте нерафіновану соняшникову олію. Готове тісто накрийте плівкою і дайте «відпочити» при кімнатній температурі 40 хвилин. Присипте рушник борошном, викладіть тісто і розкачайте качалкою, потім розтягніть руками до товщини 0,8 мм. Викладіть начинку смужкою по одному краю тесту: крихти, горіхи, яблука, родзинки. Другий край змастіть рослинною олією, загорніть штрудель, краю защипами. Змастіть вершковим маслом і випікайте 30 хвилин при 180 градусах.

Порада: використовуйте борошно вищого ґатунку, щоб тісто мало м’яку консистенцію і не рвалося. Ознаки витяжного тіста: щільність, еластичність, м’якість і ароматність.

Начинка. Яблука очистіть від шкірки, видаліть серцевину, наріжте кубиком. Змішайте яблука з цукром, викладіть на друшляк на 30 хвилин, щоб стік зайвий сік. Збризніть соком лимона, щоб яблука не потемніли.

Порада: щоб яблучна начинка не порвала тісто під час випікання, посипте її цукром.

Ізюм залийте соком апельсина, залиште на 30 хвилин. Мигдаль обсмажте на сковороді, подрібніть в блендері. З батона зріжте шкірку, м’якоть нарізати кубиком, розітріть в крихту і обсмажте на вершковому маслі з цукром до золотистого кольору.

Порада: родзинки можна залити коньяком і залишити на годину. Щоб начинка не була занадто соковитою і не порвала тісто, додайте батон крихту.

Ванільний соус. Молоко з ванільним цукром доведіть до кипіння. Жовток з цукром збийте міксером до білого кольору, додайте крохмаль. Яєчно-крохмальну суміш тонкою цівкою вводите в тепле молоко, і збивайте віночком до густої консистенції.

Порада: якщо в соусі є грудочки, процідіть його через марлю.